|
FORUM O POHODNIŠTVU Kdor hodi je pred časom. Kdor hodi po pešpoteh, je nekaj desetletij pred časom. Kdor hodi po slov. delu 2 evropskih pešpoti, je že četrt stoletja pred časom.

|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
jcerni Site Admin

Pridružen/-a: Pon Jul 2006 14:29 Prispevkov: 307 Kraj: Strahinj
|
Objavljeno: Ned Maj 27, 2007 10:52 am Naslov sporočila: Moje življenje v Second Lifu |
|
|
Pred nekaj časa sem prebral v časopisu, da obstaja na spletu virtualni svet Second life. Ko sem bil na konferenci Moodle v Kopru, 18. maja 2007, ki jo je organizirala fakulteta za Management iz Kopra, se je tudi tam veliko govorilo o Second lifu (SL). Tudi sam sem se odločil, da "pokukam" v ta virtualni svet, kjer se celo obrača pravi denar.
Najprej sem poiskal spletni naslov SL: http://secondlife.com/. Pripravil računalnik: posodobiti sem moral svojo Radeon video kartico, namestiti program Second Life 1-15-1-3. Potem je začela zadeva delovati. Najprej sem si v avatarju nadel ime: Dob Hind. Plačal 9 $ na mesec, da sem dobili okoli 1400 lindenskih dolarjev. Potem sem se pojavil v SL v oblike figure v 3D pogledu. Imel sem zelo lepo postavo.Nad figuro je pisalo Dob Hind.
Najprej sem bil postavljen med neke visoke poslovne stavbe ob široki asfaltirani cesti. Začel sem se učiti hoditi s pomočjo računalniških tipk. Hodil sem cik-cak, ker drugače nisem znal. Mimo mene so hodili drugi ljudje SL. Imeli so malo drugačni izgled - ni bilo težko ločiti med moškimi in ženskami - vsi pa so imeli nad figuro napis z imenom in priimkom. Opazil sem japonska, španska in angleška imena. Sam sem si nadel ime Dob, ki mi je dobro zvenel in je lahko zapomnljiv, kasneje sem spoznal, da ga hitro tudi napišemo. Priimek Hind se je rimal z imenom in sem ga izbral iz seznama priimkov, kajti bili so definirani že vnaprej. Upam, da se ne motim, kajti v tem svetu sem šele 2 dni in sem popoln začetnik glede poznavanja SL.
Po nekaj časa hoje sem se vsedel v avtomobil in malo odpeljal. Kmalu sem avto zapustil in hodil naprej po SL. Opazil sem ljudi, da letajo po zraku in tudi opazil gumb Fly. Tudi sam sem poletel. To mi je zelo godilo, kajti vedno sem se želel prosto leteti. Tudi v sanjah v realnem življenju (RL) sem nekajkrat letal zelo podobno. Ko se človek dvigne, ima zelo dober pregled nad prostorom, poleg tega, da se hitro giba brez ovir. To se pa v SL zelo potrebuje, ker prideš v okolje, ki ga sprva ne poznaš.
Sčasoma sem se opogumil in spregovoril z drugimi ljudmi iz SL v angleščini. V SL ne govorimo fizično, ampak pišemo svoje misli s pomočjo tipkovnice, podobno kot v klepetalnici. S to razliko, da v klepetalnici ne vidimo svoje sogovornika, tu ga vidiš v obliki 3D figure. Ko ti želi nekaj povedati, se zasliši preko zvočne kartice zvok tipkanja in tudi roke sogovornika izvajajo kretnje tipkanja.
Prvi dan sem se največ pogovarjal z nekim dekletom, ki sem jo vprašal če je prodajalka zemljišč. Ker mi je odgovorila pritrdilno, me je preko teleporta (podoben prenos kot v zvezdnih stezah) - saj mislim, da se tako reče - odpeljala na parcelo na otoku, ki je izgledal resnično bogat s turistično infrastrukturo in trgovskimi centri. Pogovarjala sva se o ceni v lindenskih dolarjih. Malo me je motilo, da je navajala ceno tudi v ameriških dolarjih. To me je spravilo v strah, da bom moral plačati s pravim denarjem, zato sem se začel malo izmikati in začel spraševati, ali so kakšne trgovine v bližini. Takrat se je prodajalka brez komentarja dvignila in odletela.
Ostal sem sam na otoku, ki je bil ekonomsko zelo razvit, a nobenega človeka nikjer. Otok se je imenoval Jones Beach.
Naslednji dan sem po računalniškem vstopu v Second Life zopet pojavil na otoku Jones Beach. Malo sem tudi poletel, iskal mesto, kjer sem kupoval prejšnji dan. Kmalu sem opazil večji kvader z napisom v rdeči barvi "For sale". Malo sem si ogledoval visoko hišo z večimi nadstropji in kvadratasto mansardasto streho. Želel sem sprožiti nakupovalni postopek, a mi ni uspelo.
Še sam ne vem, kako me je odneslo, ko sem letal po zraku na drugo območje. Šlo je za kraj, kjer je bilo kar nekaj lepih stavb, med njimi tudi nekaj trgovin. A nikjer nobenega človeka. Do sedaj sem prišel do posameznih krajev bolj po naključju. V tem trenutku sem šel v meni pod View in izbral World map. Sedaj sem dobil pred sebe zemljevid SL. Če sem pomanjšal Zoom, sem ga videl v celoti. Ko sem kliknil določen kraj na zemljevidu, se je pokazalo ime tega kraja. Če sem izbral teleport, me je odneslo tja. A dogajalo se je, da se je pojavil napis v desnem kotu, da bom "iztreljen" iz tega kraja čez nekaj sekund. In to se je resnično zgodilo. To se dogaja samo na določenih krajih, ki so verjetno v zasebni lasti. To moram preučiti bolj natančno. Določeni kraji pa dovoljujejo prost pretok ljudi in blaga.
Tako sem izbral kraj bolj na SZ zemljevida, to naj bi pomenilo Z Evropo po mojem takratnem razmišljanju. Uporabil sem teleport in dospel po zraku do cerkve. Iz zvočnikov se je zaslišala cerkvena glasba in pred vhodom v cerkev se je zbralo nekaj ljudi iz SL, ki so v tistem trenutku začeli komunicirati med seboj. Pridružila se jim je tudi moja malenkost. Naj navedem njihova imena: BuckeyeAxe Homewood, Boy95 Whitfield, Rockin Petrov in jabez Congrejo. Kliknite na sliko 1 za povečanje.
Slika 1: Družabni pogovor v kraju Truth, 20. 5. 2007
Ko sem videl, da so se vsedli, sem tudi sam naredil desni klik na mojo figurico z imenom Dob Hind. Odprla se mi je možnost "Vsedi se" in tudi jaz sem se prvič vsedel. Nato sem bolj spremljal pogovore druščine. Zanimivo mi je bilo predvsem, na kakšen način smo komunicirali med seboj. Nanesel je pogovor, ali znamo leteti. Nekateri niso znali, zato so jim tisti, ki so to znali pokazali, kako se to dela. Tudi sam sem se dvignil, ker sem se to naučil že prvi dan. Ko sem se vrnil na zemljo, je bil v bližini že prej omenjeni jabez Congrejo. V pogovoru z njim sem izvedel, da je iz Nove Zelandije, predlagal mi je nekaj novo zelandskih filmov npr. Whalerider, Once were warriors, ki so mu bili pri srcu, razložil problematiko mladih v njegovi deželi glede mamil, razdrtih družin ipd. Ponudil mi je tudi prijateljstvo, ki sem ga z veseljem sprejel, ker mi je bil všeč kot oseba glede na povedano. Po nekaj časa se je poslovil in odšel svojo pot. Kot tudi jaz. Odšel sem iz SL v realno življenje na kosilo.
Pogovor med menoj in ostalimi udeleženci v SL, si lahko preberete, če klinete tukaj. _________________ Obiščite hišo pohodništva v Second Life. Več: http://eupoti.com |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jcerni Site Admin

Pridružen/-a: Pon Jul 2006 14:29 Prispevkov: 307 Kraj: Strahinj
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|