Srečanje pohodnikov po EU poteh - Dolenjske toplice

Izhodiščna stran
 

Info točka

KOMISIJA ZA EVROPSKE PEŠPOTI

Večna pot 2, p. p. 71, 1000 Ljubljana

tel: +386 1 470 00 50, faks: +386 1 423 53 61, +386 41 657 560

Ustanoviteljice KEUPS: Zavod za gozdove Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Turistična zveza Slovenije, Zveza gozdarskih društev Slovenije

 

Izjava za javnost:

 

Srečanje popotnikov po evropskih peš poteh,

16. maj 2009

DOLENJSKE TOPLICE

 

Komisija za evropske pešpoti, ki so jo ustanovili: Zavod za gozdove Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Turistična zveza Slovenije in Zveza gozdarskih društev, vsako leto organizira srečanje s pohodom, ki bo v letošnjem letu na Dolenjskem, v soboto 16. maja 2009.

 

Mineva več kot 30 let od postavitve prve evropske pešpoti E6 v naši državi. Poleg E6 vodi skozi naše kraje še evropska pešpot E7, ki je tudi že štela 20 let. Poti se križata na Mačkovcu in sta skupaj dolgi skoraj 1.000 km.

 

Celotna pot E6  poteka od severa od Kilpisjarvija (Finska na meji s Švedsko) čez številne evropske države do Strunjana. Želja evropopotnikov  je, da bi se ta pot nadaljevala po kopnem do Egejskega morja. Slovenski del E6, imenovan Ciglarjeva pot, je speljana od mejnega prehoda Radelj do Strunjana, v smeri s severa na jug.

 

Slovenski del E7 ali Naprudnikova pot pa poteka v smeri zahod – vzhod od Robiča do Hodoša. Načrtovano je, da bo ta pot v celoti povezala Atlantik in Črno morje. V zahodnem delu ji manjka začetni del na Portugalskem, odsek skozi del Italije, na vzhodu pa nadaljevanje skozi Romunijo in Ukrajino. Obe poti sta označeni z rdeče-rumenimi markacijami.

 

Program pohoda:

Pohodniki iz vse države se bomo zbrali na druženju v Dolenjskih Toplicah,  kamor nas bo vodila pot iz smeri Globodola (nad Mirno Pečjo, pri Trebnjem).  Na začetku poti nas bodo ob 8:00 uri sprejeli v Dol. Globodolu pri cerkvi Sv. Marije Magdalene (Celevec) člani TD Mirna peč ter gozdarji in planinci. Skupaj nas bodo turistični, planinski in gozdarski vodniki vodili po poti E7, ob kateri bomo uživali v lepotah globodolskega polja,  dolenjskih gozdov in doline Krke, na veselo druženje v Dolenjske Toplice. Hoje je za 4 ure.  Družine pa se lahko priključijo pohodnikom v Soteski, med 12:00 in 13:00 uro,  od koder je še uro hoda do Dolenjskih Toplic. V Soteski si bomo lahko ogledali z vodičem obzidje in Hudičev turn. Na druženju, v Dolenjskih Toplicah, v parku hotela pred gostilno Rog, katero se bo pričelo ob 14:00 uri,  bodo predstavljene  obvestilne table o evropskih pešpoteh iz hotela in info točka,  spregovorili nam bodo: župan občine Dolenjske Toplice, predstavniki ustanoviteljic Komisije za evropske pešpoti, in drugi. V  kulturnem programu pa bo sodelovala osnovna šola.

Po končanem srečanju se bodo pohodniki (šoferji avtomobilov) lahko peljali nazaj na zborno mesto po svoja vozila.

 

Tako na začetku poti kot ob sami poti, bomo tudi na skupnem druženju lahko spoznali veliko zanimivega o naši naravni in kulturni dediščini ter v pogovoru z domačini vstopili v čudoviti svet dolenjskih vasi, običajev in podeželja.

 

Vsi, ki radi zahajate v Naravo, ste dobrodošli na druženju.

 

Podrobne informacije: Jože Prah, 041 657 560, e.naslov: prah.joze@volja.net .   

 

Lep pozdrav!                                                                             Predsednik KEUPS:  Jože Prah