H-

j

tracking counter


 


http://www.buttonshut.com

Pohod po evropski pešpoti (predvideni trasi E12), sobota, 23. januarja, 2016: ŠkofijeAnkaranKoperIzola

Okoli 150 pohodnikov se nas je zbralo ob koncu januarja 2015 pred hotelom Casino Carnevale. Nameravali smo prehoditi predvideno traso: Škofije–Ankaran–Koper–Izola. Med pohodniki so vihrale naslednje zastave: Evropske unije, Evropske pešpoti, PD Lisca, PD Radlje ob Dravi in Kluba tržaških turistov.


Škofije: Hotel Casiono Carnevale

Predsednik Komisije za evropske pešpoti v Sloveniji Jože Prah nas je nagovoril z naslednjimi besedami: V Sloveniji imamo 2 evropski pešpoti E6 in E7. Danes gremo prvič po novi evropski pešpoti E12, ki se prične na mejnem prehodu Škofije, od koder gre proti Hrvatinom, se spusti v Ankaran in gre potem v bližini morja oziroma ob morju do Kopra in najprej do Izole. Iz Izole gre v Strunjan, Portorož in vse do Sečovelj na slovensko-hrvaški meji.. Na ta način bo Slovenija povezana z Evropo s tremi potmi (E6, E7 in E12).

Letošnje leto je tudi Evrorondo 2016. Tema letošnjega Evrorondoja, ki se pričenja v teh dneh in se bo končal septembra 2016, je energija, ki je med nami, v naravi (zelena energija).  Uporabili bomo slogan, da je hoditi energetsko varčno in lepo.

Predsednik PD Koper Aldo Zubin je povedal: E12 prihaja iz Trsta (Italije). Pohod bomo pričeli po Parenzani (Porečanki), nekdanji stari želežniški progi, ki je povezovala: Trst in Poreč. Že več kot 100 let jo ni. Košček bomo šli po njej, potem pa zavijemo na Slovensko planinsko pot, dvignili se bomo na vinske hribe, kjer se bo odprl lep pogled na Koperski in Tržaški zaliv. Pot se bo spustila v Ankaran. Nadaljevali bomo hojo ob obali proti Kopru in Izoli. V Kopru se bomo ustavili na glavnem trgu. Tam se bomo lahko povzpeli na 50 m zvonik, s katerega je lep razgled na bližnjo okolico. Trasa ni zahtevna, hodili bomo veliko po asfaltu, ker smo v urbaniziranem področju, tu ne moremo hoditi po mehkih stezah. Kljub temu upam, da se boste lepo imeli, ker lahko vidite veliko zanimivih stvari, "diši" po morju ... Upam, da bo vsakdo našel kaj za sebe.
Nagovori organizatorjev pohoda

Po kratkih uvodnih nagovorih smo se odpravili po asfaltni cesti proti zaselku Reber. Kratek čas smo hodili po nekdanji železniški progi Parenzani (Porečanki), potem smo se usmerili navkreber proti prej omenjenemu zaselku.

Po kakšnih 45 minutah hoje smo prišli do vinskih hribov, kjer smo prišlli na Slovensko planinsko pot. Pri kmetiji smo morali zaviti proti vinogradom, vendar že po 15 metrih smo zavili desno, vzdolž vinograda in se usmerili proti naslednjemu zaselku Božiči. Do Božičov smo prišli tako, da smo ob koncu vinograda, kjer stoji smerokaz zavili v hrib. Kmalu vzpon popusti in hodimo po gozdni stezi skoraj v ravni liniji do Božičov. Obkrožal nas je črni bor, hrast ... Po tleh pa je ležal peščenjak (vrsta kamnine).


Pod kmetijo v vinskih hribih moramo zaviti pod kmetijo levo ob vinogradu

V Božičih nam je Aldo Zubina povedal: Pod nami je Koperski zaliv, Ankaran, Koprska luka, rezervoarji (državne rezerve goriv za celotno državo) ... Lepo se vidijo tudi avtomobili v Luki Koper. Najprej bomo šli še skozi naselje Božiče, nato se bomo preko Hrvatinov spustili v Ankaran. Ob morju gremo mimo Sv. Katarine in po cesti, ki gre iz Ankarana v Koper (ankaranska vpadnica). Tu se vidi Škocjanski zatok, znan po pticah, ki se za krajši čas zadržijo v tem zatoku, ko pridejo iz Afrike in nadaljujejo pot na sever. Mi bomo šli naprej v Koper. Na koncu pa še ob morju do Izole. Pokazal nam je tudi Strunjanski polotok in Piran s cerkvijo. Opozoril je tudi na Pomjanski hrib, kjer poteka E6, ki gre po grebenih do Strunjana. V Strunjanu se spojita E6 in E12, ki gresta skupaj naprej do Sečovelj in naprej po Hravaški. 


Razlaga Alda Zupina o nadaljnjem poteku poti

Kmalu, ko smo zapustili Božiče smo prišli do Hrvatinov, kjer je lep pogled na Koperski in predvsem Tržaški zaliv. Iz Hrvatinov smo se spustili v Ankaran, kjer se konča Slovenska planinska pot. V Ankaranu smo naredili krajši postanek.


Ankaran

Iz Ankarana smo se odpravili proti Sv. Katarini. Že v Ankaranu smo opazili oglasno tablo: Beblerjeva planinska pot, kasneje pa smo šli tudi mimo njegovega spomenika. Kmalu smo prišli do obrežnega močvirja pri Sv. Nikolaju. Če ne bi hodili po lesenih mostičkih, tu ne bi bil možen prehod. Potem smo hodili tik ob morju na območju Sv. Katarine. Obala je bila prikrita z odmrlim morskim rastlinjem.


Na območju Sv. Katarine

Preden smo prišli na Ankaransko cesto, smo šli še mimo manjše marine, nogometnega igrišča NK Galeb in vojašnice, kjer je nastanjen mornariški bataljon slovenske vojske. Na tem delu nam je Aldo Zupin povedal: Ta teren vse do Kopra je v depresiji (pod morsko gladino). Včasih je bil Koper otok, nato so naredili okoli soline. V času italijanske okupacije so Italijani to izsušili, skopali so kanale in teren spremenili v polja. V zadnjem času, ko Luka Koper poglablja morje v pristanišču, nastaja mulj, ki ga po ceveh črpajo na te dele, kjer se deponira. Voda počasi odteče, mulj se usede in nastaja kopno. Cela Bonifika (ime terena na tem delu) je nastala iz načrpanega blata. Gre za nestabilen teren, ki se še desetletja useda.


Razlaga Alda Zupina o Bonifiki

Vsaj 1 uro smo potrebovali, da smo najprej po ozki asfaltni cesti in nato po kolesarski stezi ob Ankaranski cesti, ki nas je vodila tudi mimo Naravnega rezervata Škocjanskega zatoka, prišli do Kopra. V Koper smo zavili po Ankaranski cesti. Najprej smo prišli do vhoda v Luko Koper. Pot smo nadaljevali po Vojkovem nabrežju, od koder smo se po stopnicah - tu smo si lahko ogledali zanimivo abstraktno sliko o Kopru - vzpeli na Vergerijev trg. Po Verdijevi ulici smo odšli na Titov Trg, kjer lahko občudujemo naslednje turistične znamenitosti: cerkev Marijinega vnebovzetja, kavarno Loggia, mestni stolp, Pretorsko palačo, Foresterijo in Armerijo.


Stolna cerkev Marijinega vnebovzetja na Titovem trgu v Kopru

Proti Izoli smo se odpravili po Kidričevi ulici, mimo Carpacciovega trga, kjer smo že bili poleg morja. Pri  Hlavatyjevem parku smo zavili desno na Semedelsko cesto, kjer smo zopet hodili tik ob morju. V daljavi smo lahko občudovali tovorne ladje, ki so plule po morju oziroma so bile zasidrane na morski gladini. Po kakšnih 20 minutah hoje smo zavili na sprehajalno in kolesarsko pot: Koper-Izola. Vsaj 1,5 ure smo hodili po tej cesti, ki je locirana pod klifastimi pobočji tik ob morju. Kar nekaj ovinkov, ki so se kazali v daljavi, je bilo potrebno prehoditi, preden se je pred nami pojavila Izola, ki leži na manjšem polotoku. Ko smo prišli v mesto Izola, smo pri bencinski črpalki zavili za 90 stopinj v desno. Tu smo po nekaj korakih lahko občudovali lokomotivo, ki je nekoč vozila po Parenzani (Porečanki). Od te točke smo potrebovali vsaj 40 minut, da smo prišli do mesta, kjer nas je čakal avtobus. Najprej smo prišli do avtobusne postaje Izola. Potem smo šli zopet ob morju do hotela Delfin. Tu pa smo zavili desno proti mestu, kjer nas je čakal avtobust. Tu smo tudi zaključili pohod po predvideni trasi E12.


Izola je znana po tovarni ribjih konzeru Delamaris

Pohod je bil zanimiv, kajti hodili smo po krajih, ki so slikoviti zaradi gričev, ki se končajo z morjem. Človek pa je s svojo dejavnostjo zapustil čudovite zgradbe ... predvsem v Kopru in Izoli.

cCopyright © by Komisija za evropske pešpoti v Sloveniji, 2016

 

 

Cookie Consent